miercuri, 30 septembrie 2009

E sunetul meu...

......"Da, se intampla...merg de un an de zile pe o strada, pe aceeasi straduta, aceleasi decoruri triste,  case vechi cu tencuiala  macinata de vreme, aceleasi figuri straine trebaluind prin curti, parca absenti  precum sunt si eu in  traseul meu, pe care-l fac de un an,  un an din viata mea. Straduta care ma cheama seara de seara, sa i calc trotuarul cu denivelari, sa ma irit cand  imi stalcesc tocurile de la pantofi pasind neatent... simt atractia strazii, simt o respiratie usor agitata in jurul meu, simt ca cineva mai puternic decat mine imi controleaza viata indirect, chemandu-ma, dar nu are curaj sa mi- o spuna....Iar eu  nu ma opun, aleg acelasi trotuar, aceleasi denivelari, aceleasi ganduri, aceleasi dorinte  ciudate/ incitante pentru ca  imi place necunoscutul, sunetul acela  de respiratie nadusita- crezant ca n-o aud. Dar eu, o simt si  din acest motiv  trec seara de seara pe aici...  sa ma hranesc cu sunetul- cu respiratia misterioasa care ma insoteste pana acasa, apoi,  brusc dispare....Este "hrana" serilor si noptilor mele acel sunet de un an, da, de un an merg si voi merge pe straduta.... pana cand, acel sunet, se va hotara sa se materializeze in ceea ce si-a propus....nu- i cer sa fie cum as vrea eu, ci cum vrea sunetul "meu"..."

57 de comentarii:

balbeck spunea...

Ciao!Cu masina nu poti sa mergi?Daca mergi cu masina,nu iti mai distrugi tocurile.Sau faci miscare?:)

LuMassa spunea...

Te salut! E bine ca mai si glumesti...Miscarea e totul pt mine.Ai concluzionat bine :)

Sorin A. spunea...

..........................

Sorin A. spunea...

Sarut mana Lulu
Am inteles. De cate ori am probleme sau agitatie in redactie, voi intra la tine pe blog. Am ajus s-o zic si pe asta< gasesc la tine o fraza sau un gand de al tau care sa linisteasca sau sa trimita intro lume ireala.Desi sunt mai artagos si carpanos cum imi zic colegii, ete si la ei! Cand vii la Bucuresti sa anunti, vreau sa treci si pe la redactie, ne-ar placea cu sinceritate iti spun si respect totodata.
p.s. imi place eseul

nimrod spunea...

Excelent...

Anonim spunea...

Hei Lulu, Lulu ia spune tu, cine esti pana la urma? Ca tot citindu-te descopar numai surprize frumoase. Promite ca vei continua sa ne dai spre citire si alte eseuri.Cu simpatie un vechi citior. Lasa politica e prea vulgara pentru tine.

LuMassa spunea...

Sorin buna seara! Pana sa ti spun cand vin la Bucuresti, ar fi bine sa mai si stiu cu cine vorbesc. Ma bucur sincer ca ti gasesti linistea citindu-mi randurile....Multumesc pt aprecieri.

LuMassa spunea...

Nimrod, iar ma surprinzi placut. Putinul cuvintelor, face cat orice opera....Multumesc.

LuMassa spunea...

Anonim, sunt doar eu si atat. Nu ma pot descifra asa usor nici pt mine daramite pt altcineva. Voi continua sa incant sau sa deranjej. Depinde de multe si de multi...Politica nu este vulgara, unii politicieni o determina sa para asa.

balbeck spunea...

Toti politicienii fac politica sa fie vulgara.Toti si nu exista exceptii,nici blondele nu fac exceptii hihihi

Anonim spunea...

Sarut mana lulu. Ce urmeaza?

balbeck spunea...

Lulu,te-ai lamurit ce inseamna Basescu si pd-l?Lui Basescu nu ii pasa de ce a provocat,el intinde hore la Cluj.

Bibliotecaru spunea...

Uliţile de căpetenie ale târgului au slujitorii lor: măturători care le piaptănă, stropitori care le spală, meşteri care le sulimenesc cu smoală şi asfalt.
Ea se slujeşte singură. Îşi toarnă apă de ploaie prin uluce; îşi potriveşte părul cu vrăbii; şi chipul ei firesc e.
Trufaşe de numele lor, celelalte uliţi au silit porţile caselor să li-l înveţe şi să li-l rostească statornic. Şi porţile, cu guri de tablă sau de lemn, îl au în toată clipa pe buze.
Ea a şoptit doar casei noastre numele ei. Ploile l-au şters; poarta l-a uitat! Şi ea l-a uitat.
E o umilă şi neştiută uliţă de margine de târg.

(Uliţa Copilăriei, Ionel Teodoreanu)

Bibliotecaru spunea...

Uneori drumul ne este repetitiv şi plicticos, atunci ne dorim o schimbare. Alteori schimbarea ne atacă cu mirosul său de poleială din grupa a IV -a a tabelului periodic al elementelor şi distruge tot ceea ce ştiam, atunci ne dorim stabilitatea tradiţiei în care ne-am lăsat rădăcinile frânte atunci când am plecat din stadiul ingenuu şi am păşit în lumea păcatul vinovat.

Este atât de bine să ai unde să te întorci!

În jurul meu totul se înnoieşte cu o viteză ameţitoare, sau ies eu mult prea rar din casă... Afară lumina nu mai este aşa cum o ştiam eu fiind copil. Atunci era uşor gălbuie, consistentă, lăptoasă, şi atingerea soarelui era ca un sărut de înger... astăzi este dureroasă ochiului şi atingerea ei este caustică. Mie dor de viaţa mea de când eram în patru labe târâindu-mă prin casă, mi-e dor de vremea când praful mirosea cultural a cărţi vechi şi tablouri în ulei şi mi-e dor şi de vechea pendulă care tuşea din când în când secundele rămase pe limba mare şi grea... şi nu a mizerie... Totul s-a dus, a fost acoperit de claxoane hârâite. Astăzi lumea este grăbită să-şi înghită schimbarea.

LuMassa spunea...

Ei biblio hai sa ti raspund....in urma frumoaselor randuri ce mi le-ai scris.
Of cate doruri am, mi ar trebui catava zile sa le insirui. Ce e mai trist? Am descoperit ca dorul doare, nu pot descrie, dar asa simt.Graba dar si indiferenta prin viata m-a indepartat de cele mai frumoase lucruri pe care eu le-am avut si le am dar le pierd daca nu sunt atenta, din cauza cotidianului stupid. Graba prin viata e cea mai mare greseala omeneasca si nimeni nu vrea sa inteleaga asta. Eu nu ma mai grabesc, mi-e bine asa, fac totul sa fie frumos mie, apoi mai vad eu. Voi scrie mult, voi fi buna si frumoasa- nu stiu cum dar asa va fi.Mi am propus sa plec cand vreau si sa vin cand vreau din lumea mea- in lumea mea...Spun "lumii" care ma cunoaste ca s-a pierdut si le scapa esentialul vietii -iubirea- se uita 'lumea" mea la mine si nu intelege- apoi ma roaga sa le deslusesc talcul vorbelor mele.... Multumesc de randuri ma bucur ca vorbim o limba paralaela cu cea de azi, ma bucur ca putem deveni si oameni din cand in cand si nu numai posedati de rau si orgolii. Caut mereu la om sensibilitatea, cruzimea lui se vede usor.

LuMassa spunea...

Balby, eu m-am lamurit de mult timp ce inseamna politia in tara asta. M-am mai lamurit ca nu avem nevoie de ei, in formula asta si sper ca vom face CURATENIE. Curand...cat de curand. Nu cred in declaratiile lor, nu cred in zambetele lor, nu cred in nimic ce tine de politica. Sunt suficient de matura sa stiu in cine sa cred.

LuMassa spunea...

Anonim, imi pui o intrebare cel putin curioasa! Cum adica ce va urma? Banuiesc eu ce vrei sa stii, voi avea grija sa vezi atunci ce urmeaza....starea de spirit va lucra.

balbeck spunea...

Buna!Am baut aseara si m-am luat de Madalina.Am fost rau cum nu am fost niciodata.Cere-i cuze din partea mea.Ieri am cam exagerat.Poate azi o sa exagerez si mai mult hihihi

balbeck spunea...

Buna!Ce ne-au facut pd-listii si psd-istii...ne-au scumpit viata,au scumpit euro si ne-au bagat intr-o criza politica fara precedent.Din 2010 totul va fi mai scump.

Bibliotecaru spunea...

Când cineva este întrebat cu ce echipă de fotbal ţine şi el de fapt habar nu are de fotbal, răspunde invariabil, cu echipa naţională. Mă gândeam că de acum încolo, atunci când voi fi întrebat cu ce partid politic ţin, să răspund că ţin cu Academia Română. Ce ar fi ca Academia Română să aibă un grup dur de un milion de susţinători, nu ar fi un gest frumos pentru această ţară? Mă gândeam să-mi fac un buton electoral pe care să scriu: Activist împotriva ignoranţei, că tot se poartă lupta "împotriva" cuiva. Apoi aş face şi eu brichete, umbrele, tricouri... înscrise cu Nu stau deoparte pentru că îmi pasă! Gândeşte, mâine va fi mai rău"/. Poate aş face toate astea dacă nu aş fi convins că mi se va răspunde în ritm de hip-hop: "Am paket miniţ!".

LuMassa spunea...

Te rog nu glumi, incearca. Te sustin. Dar nu uita poporul asta nu se gandeste la ziua de maine, ignora tot, mananca azi tot ce are pe masa. Asa e el: hapsan, necioplit consuma tot si isi ingreuneaza mintea....iar maine? Ce o da Domnul....ziua de maine nu o considera oportuna pt ceva frumos si util, o considera inca o zi ptr a baga in el, bun-post, nu conteaza. Cred ca am fost prea dura, dar nici sa tac n-ar fi corect.

Bibliotecaru spunea...

Poporul român nu (mai) are conştiinţă de sine, a recăzut sub imperiul dictaturii. Nu se poate descătuşa pentru a se gândi singur la viitorul, prezentul şi trecutul lui. Nici o dictatură din lume nu se poate instaura dacă poporul nu ar aştepta de la o structură de tip dictatură rezolvarea problemelor lui. Din păcate intelectualii au devenit activişti politici, ceea ce nu este deloc de ajutor poporului care nu mai are absolut nici un mijloc de a se coagula în interesele lui divergente de ale clasei politice. Din ce în ce mai mult cred că nu atât clasa politică este de vină, din ce în ce mai mult cred că nesimţirea din ce în ce mai afişată a elitelor politice este o consecinţă, din ce în ce mai mult cred că intelectualii care nu-şi înţeleg menirea provoacă haosul în care România este astăzi.

balbeck spunea...

Basescu pierde in turul doi...

Anonim spunea...

Era noapte , tirziu. Plecasem cu masina din oras unde era asfaltul negru , curat spre o destinatie atinsa de multe ori.. Era noiembrie .. in vremurile vechi , rosii... Dintrodata incep sa cada , din senin , soldatii omatului, rari , mari , inmultindu-se cu timpul dar nu am realizat ca dispare contactul dintre anvelope si carosabil.. si ninge , ninge , doamne parca inaintea mea merge unu cu sita si cerne , cerne pina in alb tot se asterne ..si , ca sa tin minte in veci , departe de sat, la intrarea in padure a drumului, neaua mi-a pus piedica si nu am mai inaintat cu toata vointa mea si a ,,Cimarosei", dacioara mea de atunci . ies din ea si , surpriza , linistea dinaintea furtunii, inmarmurita natura imi da semn de frica si neliniste .. imi vin in minte vorbe din copilarie cind tata venise acasa pe o vreme ca asta si ne spusese ca pe Lita a lui Culaie , in drum la padurea miresii, l-au mincat lupii... adica , cam aici unde ma inpotmolisem eu .. ma gindeam , o vrea Domnul sa ma pedepseasca ca eram nedrept cu cineva sau ursita nu o stiam ..n-am a alege si las masina in nameti si , ori inainte , ori inapoi , cam 30 km de mers , zapada pina la genunchi, inceput de viscol si parca , poate doar in mintea mea , dar auzeam urletul lupilor ...sa stau pe loc? nu.. in masina? nu...hai , la drum , ai 25 de ani si iei pe toti in ,,berbec", fara frica , ai facut armata la securitate , santinela peste granicer, pe fisie , noaptea , viscol, ploi etc .. esti barbat .. si ia-o , si ia-o la picior ( ma gindeam la lup sau urs ca astia o iau la laba ca asta au)si mergi si mergi , parca zbori la mijitul tremurind a zilei ce incearca printre fulgi sa razbata , si eu , ub tot , inghetat la fizic dar cald la suflet , razbat in marginea padurii in zori , 20 km de zapada viscolita , cu mintea incetosata de urletul lupilor care au avut alte carari de ales in noaptea cea diintii a iernii ce venise nestiuta , nevazuta dar prezenta .. imi traisem intreaga viata , atit cit fusese in noaptea aia ,,, tie frumoasa doamna iti dedic aceste rinduri , fie ca zimbetul lunii si risul soarelui sa lumineze sufletul fiintei implinite cu dragoste si iubire ..
Voi reveni!

Anonim spunea...

Sunt nou aici , din intimplare , constat ca esti o persoana romantica , visatoare , .. cred ca iubesti ,,bine', adica pur , curat , sincer .. fericit este iubitul tau .. il invidiez ... senine zori sa te cuprinda , in nesfirsite nopti azure , cu boarea diminetii patrunzind in patul tau plin de iubire .. si florile de tei sa te-mpresoare , .. si si feeria luminisului de toamna , lumina zile sa o lase , sa luce peste chipul tau ...

LuMassa spunea...

Bine ai venit la mine NOU anonim....vad ca am parte de un fenomen al anonimatului, o fi la moda si eu nu stiu!!Romantica sunt recunosc, dar vad ca si tu esti incarcat de minunate amintiri... Daca mai putem fi sensibili intro societate bolnava, plina de anomali, atunci e meritul nostru ca nu ne lasam prada lor si suntem capabili de a scrie acele randuri de suflet, care pot face bine macar si ptr 2 minute din viata noastra. Multumesc pt versuri, multumesc pt cele cateva minute acordate acestui blog ce promoveaza frumosul si bunul simt... Ca de celelate are cine se ocupa.

LuMassa spunea...

Biblio iti spun sincer cu mici exceptii eu, nu mai apreciez poporul roman. Cum spui si tu nu se poate descatusa de trecut....daca nici dupa 19 ani nu reuseste, atunci cat ii mai trebuie Doamne? Chiar asa de involuata e lumea asta? Normal sa traim prost, deoarece noi permitem si ei politicienii, pocedeaza ca atare. NU ei sunt vinovati, am mai spus asta, ci numai noi...mereu noi. Spunea amicul Andrei ca degeaba am eu pretentii... daca in jurul meu sunt mult prea multi inculti, care se limiteaza la o gandire prozaica si nu accepta alte viziuni, alte opinii. Are dreptate. Uite, pe tine te percepe lumea ...adica o parte din "lume" gresit ca ai fi ex comunist. Eu spun ca e gresit, tu cauti in fiecare partid o speranta, o doza de maturitate sau responsabilitate politica. Nu tii cont daca e pdl, psd, pnl....cauti oamnei de isprava... As dori sa fii perceput corect, esti un om civilizat, informat, nu jignesti...ce castigam daca dam ascultare unui bezmetic/a care injura sau jigneste? Cu ce sa ramai de la ei? Dar....

balbeck spunea...

Dar ce ma mai interseaza?Am prieteni,ies la restaurant,la bar,ma duc in strainatate cand vreau,ce imi mai pasa de tara asta?Tot nu am ce face pentru amarati.Nu ma bag in politica inca o data.Oamenii au inceput sa-i injure pe politicieni.
Daca ne gandim la ceilalti,nu ne mai simtitm bine,devenim nostalgici,daca noi ne gandim la ei,la noi cine se mai gandeste?
Deja am ajuns sa le cer eu bani cand vin sa cerseasca la mine.Le cer eu bani si le spun ca ei au mai mult decat mine din cersit.

Bibliotecaru spunea...

@ LuMassa
:)
Cât timp mai e câte unul care spune că sunt PDL-ist şi PNL-ist, nu sunt atât de deprimat de insistenţa celor care mă trimit spre domeniul roşu.

Poporul este o plămadă sensibilă. Uneori se umflă şi în interior rămâne un mare gol de gaz, alteori nu dospeşte deloc şi rămâne tare şi rigid ca o lipie. Poate este de vină drojdia care activează aluatul, poate este de vină calitatea făinii, poate compoziţia nu este într-un raport corect. Indiferent de motiv, tot cel care face plămada poată vina, adică liderii care conduc acest popor.

Eu nu pot da vina pe popor şi nici nu mă concentrez pe stabilirea unei vinovăţii, dar tare aş vrea ca fiecare dintre noi să avem o durere tăioasă care să ne convingă că aşa nu mai merge.

LuMassa spunea...

Biblio, de prea mult timp poporul este o plamada, dar nu sensibila, mai bine se potriveste cand spui ca e rigid, de neclintit cand aude de schimbare. Iar legat de dorinta ta, sa aiba... "fiecare dintre noi o durere tăioasă care să ne convingă că aşa nu mai merge." Dar tu crezi ca de 19 ani chiar nu au aceste dureri, cand vad ca nu mai evoluam si ramanem codasii Europei, cand o mare majoritate este din ce in ce mai saraca, asta nu-i durere? Ce le ar mai trebui sa se trezeasca?

Bibliotecaru spunea...

Marea problemă a poporului român este că modalitatea de raţionare a omului simplu este în continuare "vine cineva şi îmi rezolvă problemele" plus "nu merge bine pentru că cineva are ceva de câştigat din mersul rău". Trebuie ca poporul să ajungă să gândească "îmi construiesc singur viitorul pe baza unor reguli acelaşi pentru toţi". Nevoia de tutelă este cheia. Pe de o parte nimeni nu face nimic pentru că s-a construit o relaţie prin care "cineva îmi spune ce să fac", pe de altă parte se continuă o aşteptare pe baza concluziei "nu se face nimic pentru că cei de la guvern sunt incompetenţi". De cealaltă parte, Guvernul nu-şi adaptează activitatea după popor şi are pretenţia ca poporul să se adapteze după el, ceea ce este absurd.
Concluzia?
De aici lipseşte intelectualul devenit marginal şi statutul superior al intelectualului în zona microsocietăţii imediate, în cercul social apropiat, care să ofere fundamentul şi cetăţenilor şi guvernanţilor pentru a se întâlni, undeva la mijloc, într-o normalitate.
Soluţia? Investiţia în cultură, în forumul intelectual, recunoaşterea statutului intelectualului şi coalizarea intelectualilor în afara vieţii politice şi guvernamentale.
Poate că atunci când intelectualul nu va mai fi privit ca un consumator de resursă, ci ca un prestator de servicii cu efect îndelungat şi reacţii târzii, poate că atunci va începe redresarea.

Bibliotecaru spunea...

http://giconet.blogspot.com/2009/10/to-bell-or-no-bell.html

nimrod spunea...

Citind astazi despre Herta Muller am dat peste o zicala a svabilor banateni, legata de dificultatile de inceput ale colonizarii acestora in Banatul austro-ungar:
„Den Ersten der Tod, den Zweiten die Not, den Dritten das Brot“ (Primului, moartea, celui de al doilea, saracia, celui de al treilea, painea...). Svabii colonizati in Banat au ajuns la paine in mai putin de o suta de ani. Romanii n-au trecut de etapa saraciei nici dupa doua milenii. Eu nu cred ca situatia intelectualului e problema. E mult mai profund si, pare-se, fara iesire. Am senzatia ca, de fapt, romanul n-are vocatia clasei de mijloc...

Bibliotecaru spunea...

Păi cine altcineva decât un intelectual ar putea trece prin moarte şi sărăcie pentru a ajunge la pâine?

LuMassa spunea...

S ar putea sa ai dreptate nimrod, deoarece nu cunosc sa fi fost o vreme la noi cand clasa de mijloc sa fi avut o viata.... Ce stim din trecutul mai indepartat? Perioada interbelica? Industriasii/ burghezia, si la munca taranimea saraca exploatata si hranita prost, murdara si vara dorinte.... Apoi ce a urmat? Perioadele tulburi, dezbinarea...pierderi si iar pierderi, regat dus... comunism nenorocit....Dumnezeule! Dar pana cand atunci sa mai asteptam o purificare a omului de rand- el este problema, el este veriga slaba, de el se profita si in aceste vremuri moderne. Nu e normal, nu si nu. Care este vocatia atunci, ca mari oameni de cultura am avut, mari istorici am avut, talente de exceptie am avut, protipendada am avut....ehe si atunci? De ce se cauta modele la politicieni? Mi se pare o mare greseala. Macar putinii intelectuali ai societatii discern, rationeaza, nu mi fac griji cu ei, cu noi.....

nimrod spunea...

@lulu,

"Omul de rand" sa puna mana sa se emancipeze ca nu-l tine nimeni legat... Daca n-o face este pentru ca, de fapt, romanul evita din rasputeri "sa-si complice existenta"... Nu mai departe faptul ca nu suntem in stare sa profitam de conditia de membri UE... E taaare complicat...

LuMassa spunea...

Nimrod, stii ce-i interesant? Ca toti romanii plecati dincolo profita din plin de intrarea noastra in UE, stiu sa profite, au drepturi egale, de la munca pana la formalitati. De ce romanul de acolo poate si romanul din tara e incuiat? Un ex este mama prietenei mele, a profitat de aceasta oportunitate, adica fiica ei stabilita de 16 ani in Bruxelles, i a despus dosar de pensie fara sa contribuie cu un euro statului belgian, si i s a aprobat o pensie de 760 de euro, plus ajutor de integrare in sistem. E uimitor, dar asta inseamna respect pt o persoana in varsta...nu conteaza la ei ca esti de alta natie... drepturile tale sunt de european "in plin"...Si aici putem avea multe facilitati, dar, parca e un interes ciudat de a nu le face cunoscute! Chiar de catre politicieni, stiu ei ce stiu, au nevoie de prostime de crezul unora intr-un partid sau altul...Inca se simte dorinta de a fi condusi de catre un partid maret, un partid si un tatuc....Cand vor scapa de mentalitatea asta, vom fi un popor LIBER, pana atunci, ramanem la stadiul de limitati... prozaici... daca au o ceapa, o paine, orez si ulei...atunci au totul. Doamne ce trist!

LuMassa spunea...

Biblio, tu nu remarci, ca de prea multe ori se spune de un un timp ca, intelectualul e vinovat de toate? Oare se cere asa pe ocolite, sa plece la sapa, sau chiar sa dispara? La ce sa fie bun un intelectual, astora nu le trebuie oameni sa gandeasca, le trebuie omu' usor de dus cu presul......ca pe o turma de oi! Ai vazut cum se fac pregatirile pt alegeri...prin cumpararea sindicatelor de catere psd si pnl, au prezentat aseara documente semnate inclusiv de geoana. Vezi, fostii comunisti sunt mai activi acum decat in trecut. Cumpara si daca nu te vinzi, nu primesti nimic...adica patrimoniul tarii. Psd ul asta strica, ei sunt cauza stagnarii noastre ei cu tatucul lor si acolitii. Trebuie sa scapam de ei de diabolismul lor..TREBUIE.

Bibliotecaru spunea...

@ LuMassa
Lumea pe care o sesizaţi există, dar acestea sunt buboaiele care împroşcă cu puroi la suprafaţă. Cauza este însă undeva în profund, atât în domeniul microscopic, undeva în fiecare celulă, cât şi la nivel de tumori (partide), vizibile la o operaţie. Pe dinafară însă nu se vede decât puroiul erupt din buboaie.

Eu nu spun că intelectualul este vinovat de toate, cum aş putea spune acest lucru, spun doar că intelectualul este vinovat că se vinde politicului, şi nici măcar nu se vinde pe bani, ci pentru plăcerea de a fi băgat în seamă, se vinde pe un gâdilat de ego, politicienii ştiu prea bine să se folosească de astfel de vanităţi iluzorii (intelectualul prea a fost ignorat şi marginalizat de atâţia ani ca să nu se bucure că puterea politică îl bagă în seamă).

Pentru politician intelectualul este un reflex. În general omul politic ajuns în vârful politicii nu este un om cu intelectul dătător de genialitate. Vârful politicii este ocupat de oamenii aburitori, cei care au un discurs disociat de realitatea evidentă... Vârful politicii vorbeşte despre mii de kilometri de autostradă în condiţiile în care ştie că nu se vor face nici 100, vorbeşte despre creşteri salariale deşi ştie că va fi foamete, vorbeşte despre măreţia neamului gândind însă cum să-l vândă la bucată... Nu are importanţă ce nume poartă acest vârf, nu are importanţă de la ce partid, nu are importanţă dacă este din lumea ex-comunistă sau neo-capitalistă... Oamenii nu se schimbă de pe o zi pe altă numai pentru că a fost o revoluţie, o schimbare majoră. Evreii au cautat "un nou popor", cu alte legi, cu alte înţelesuri sociale, bâjbâind prin deşert 40 de ani şi, numai când Moise a avut un popor de oameni liberi şi nimeni nu şi-a mai amintit de sclavia din Egipt, atunci s-a "găsit" şi pământul făgăduinţei.
Noi, românii, ne căutăm libertatea de multe sute de ani, trebuie să uităm şi luptele cu turcii, şi violurile tătarilor, şi acţiunile politice dominate de samavolnicie...

Bibliotecaru spunea...

(continuare)
Domnia voastră separaţi lumea în partide, dar ele nu diferă cu nimic. Nu există partid cinstit pentru că membrii de partid nu sunt cinstiţi, nu pot fi cinstiţi. Partidele au atras nu prin dorinţa de a face bine, de a îndepărta plaga care apasă societatea românească. Partidele au atras prin promisiunea bunăstării. Unii au afaceri cu terenuri şi intră în partide pentru a primi ajutorul primarului cu care face jumătate-jumătate pentru o semnătură, alţii vor de la primărie un spaţiu cu chirie mică în care să-şi deschidă un magazin, alţii au nevoie de o semnătură de la nu ştiu ce minister ca să le meargă afacerea lor de import-export, alţii au nevoie să spună că sunt "oamenii puterii" pentru a fi ocoliţi de controale. Politica corupe prin chiar starea ei.
Intelectualul atras de politică trebuie să explice principial interesul politic, adică să arunce cu mult bullshit în ochii lumii pentru ca politica să-şi facă treburile murdare.
Poporul are nevoie de un intelectual care să demaşte intelectualii cumpăraţi de politică. Poporul are nevoie de intelectuali care să nu poată fi cumpăraţi şi nici corupţi şi care să activeze pro-bono, din vocaţie.

V-am mai spus, vă mai spun... Nu căutaţi în PSD, în PNL, în PD-L răul României, nu-l căutaţi în anumiţi oameni, el este ascuns în fiecare politician al României care se foloseşte de bullshit pentru a face politica. Nu căutaţi în trecutul comunist al României cauza mizeriei de astăzi, nu comunismul a făcut rău României ci exact acel "virus" care este şi astăzi în clasa politică românească. Nu avem nevoie de noi doctrine politice, nu avem nevoie de schimbarea liderilor... acestea sunt buboaie care erup cu puroi, dar nu cauza. Avem nevoie de o schimbare cu mult mai profundă şi mai puţin vizibilă, de un fel de medicament care să vindece în om, care să stingă în el nevoia de putere, de dictatură, avariţia, egoismul, non-umanitatea... şi, din păcate, acest lucru nu se poate face nici de la sine şi nici prin alegeri. O astfel de schimbare nu apare decât la dezastre, la cutremure de conştiinţă. Avem nevoie de intelectuali care să clădească o nouă societate, cu altfel de reacţii între oameni, cu alte trepte ale valorii... Dar pentru ca intelectualii să facă acest lucru, oamenii ţării ar trebui să renunţe la pasiunea politică şi să înlocuiască această pasiune cu cea pentru intelectualitate. Primul pas este ca intelectualitatea să se rupă de politică, să nu o mai slujească aberant.

LuMassa spunea...

Stii ce nu inteleg eu Biblio, de unde pasiunea asta a poporului ptr politica? Traditie nu avem, de priceput nu prea pricep si totusi au acest apetit ptr ceva complicat, pervers si fals!

petruandrei spunea...

A picat wordpress?

Bibliotecaru spunea...

Poporul are o pasiune pentru politică pentru că actuala clasă politică le repetă de mii de ori pe zi că politica este soluţia de tip factotum. Vă amintiţi discursul de campanie al politicii româneşti? "Politica şi eu" este discursul, acest dualism reprezintă soluţia tuturor problemelor. Dacă ar fi lăsaţi în largul lor, politica şi politicienii ar vindeca şi de hemoroizi, de bolile lumeşti, ar dezlega cununii, ar da în bobi de impotenţă şi ar scoate argintul viu din cerebelele şi encefalele înfierbântate.

De ce au politicienii dragoste de politică? Pentru că în românul de rând se naşte dorinţa de a fi Ceauşescu, de a conduce pe ceilalţi români, de a avea bani mai mulţi care să nască respectul şi frica celor din jur (să nu uităm că bogăţia românească este întâi de toate afişată, doar românii sunt în Europa care par mai bogaţi decât sunt în realitate, mai mult decât îşi pot real permite). Românii visează să aibă plecaţi la picioare ceilalţi români. Românii nu visează să fie lideri, visează să fie stăpânii celorlalţi români. Iată de ce prin la noi filme precum NAŞU şi de ce serialele româneşti au în centrul lor lumea interlopă care iese cu obrazul curat printr-o sfântă mită unde trebuie. Românii nu se visează să fie Iisus, românii se votează să fie asasinul-bătăuş, superman, omul păianjen, orice personaj cu forţă plenipotenţiar exprimată. Nu avem o tradiţie a politicii elegante, principiale, un război al creierelor, fin, subtil, lipsit de constrângerea timpului şi a situaţiilor. Politica de astăzi îşi trage seva din paşalâc, din războaiele fratricide pentru tron, din cumpărarea puterii, din mii de morţi, din miliarde de trădări. Priviţi politica de astăzi. Toţi intelectualii adevăraţi, care au fost în politica în perioada tinereţii democraţiei româneşti, sunt acum daţi la o parte. Politica a rămas să fie făcută de arivişti ambiţioşi, de oamenii care fac din lupta pentru putere scopul şi mijloacele la un loc. Personal eu nu mai identific astăzi un lider care să aibă măcar 10% dorinţă de a face bine.

Sigur, poate că privesc alterat spre un adevăr falsificat, nici eu nu ştiu. Ştiu doar că din spatele ochilor mei aşa se vede realitatea.

Bibliotecaru spunea...

O leapşa.

PS.
De ce pozele de pe margine sunt atât de mici? Ele pot fi lăsate mari şi micşorate cu comandă style.

LuMassa spunea...

Biblo, stiu cum sa le maresc, dar, ar insemna sa ingreunez bunul mers al blogululi, il face lent cand pozele au rezolutia mare.

Bibliotecaru spunea...

Atunci ar trebui măcar un post special pentru fiecare dintre ele. Personal eu sunt cam lipsit de acuitate vizuală şi, aşa mici, ar putea fi orice. :D

LuMassa spunea...

Mergi pe incredere sigur sunt eu,hihihi!

Bibliotecaru spunea...

:)
Acest lucru ar functiona daca as stii ce inseamna EU... nu-i asa?

Anonim spunea...

Sarut mana. E tare frumos ce faci. Inca se mai poate spune ca esti omul surprizelor. Felicitari!

LuMassa spunea...

Anonim, da, se poate spune si asta. As fi un om banal daca n-as surprinde. Problema mea este fenomenul nascut la mine pe blog ANONIMATUL! De ceeee?

balbeck spunea...

buna ziua!O sa pice guv-ul sau nu?

LuMassa spunea...

Eu zic ce am zis si pe blog la EU. NU PICA GUVERNUL, NU E BINE PTR NOI IN PRIMUL RAND... Sa lasam orgoliile si sa mai gandim si la cum ne va fi noua daca o sa creasca euro, daca va scadea puterea de cumparare, daca, daca......

balbeck spunea...

Puterea de cumparare scadea oricum.
Roberta Anastase a facut mita politica pentru traian basescu.nu stiu daca e legal ce a facut.

balbeck spunea...

tocmai a cazut guvernul...258 pentru pana acum.

Bibliotecaru spunea...

Abia acum Constituţia va fi preş de picioare...

balbeck spunea...

N-o sa uit niciodata ce a zis Paler de Boc,daca va ajunge premier,inca din 2007.Cristoiu a fost foarte tare atunci,dar si Paler.

Bibliotecaru spunea...

Dacă cineva îşi mai aduce aminte că după alegeri vorbeam despre necesitatea unui guvern de uniune naţională pe blogul doamnei Udrea... poate că observă şi faptul că preşedintele mi-a dat astăzi dreptate. :D

Sau poate nu observă nimeni.